İzmir için isteklerimiz var
Şadıman Şenbalkan

Şadıman Şenbalkan

İzmir için isteklerimiz var

24 Nisan 2019 - 15:44

BÜYÜK ŞEHİR BELEDİYE BAŞKANIMIZ SAYIN TUNÇ SOYER’DEN KÜLTÜR VE SANAT ADINA  İZMİR İÇİN İSTEKLERİMİZ VAR
İzmir’in sosyolojik ve kültürel yapısını göz ardı etmeden değerleri canlandırmak eski ile yeniyi bir arada barındırmak ve özlem kavuşmasındaki kente canlılık katacak özümüzü bize hatırlatacak isteklerimiz var sayın başkanım.
Önceliklerimiz yol ve alt yapı problemleri. Kışın yağan yağmurdan özellikle, Konak ve Karşıyaka’da su basan zemin katların, Nergis Mahallesi’nde yıllar önce yaşanan sel felaketini bir daha yaşamamak için elzem olan hayati önlemleri unutmamak gerekiyor. Kemeraltı Çarşının elden geçirilmesi gereken yolları  var.
İZMİR FUARI
Kültür ve sanatın uluslararası kalbi olan İzmir Enternasyonal İzmir Fuarı’nın yeniden canlandırılması neon ışıklarının parladığı gazino kültürünü her tür kesimin eğlence mekânlarında buluştuğu o çokluğu özledik biz İzmirliler sayın başkanım.
Akasyalar Çay Bahçesi’nde orta halli vatandaş, çayını semaverde içerken, çoluk çocuk balonları elinde koştururken günün yorgunluğunu atan ebeveynlerin keyfini anımsıyorum, hatıralarımızın en güzel yerinde saklıyoruz  o anıları  eskiye özlem duyan her İzmirli gibi. Genç ergenliğimizde şıkır şıkır yanan aile gazinolarında Grand-tuvalet giyinip gençliğimizin tadını çıkardığımız o mutlu mesut günlerimiz geri gelmez ama yeni yetişen nesil de bizler gibi anılarına yazsalar İzmir Fuar günleri, gecelerini.  Fuar  zamanı için elbise diktiren annemden bilirim  o günlerin heyecanını.
İZMİR FUARI BİZİM SERE SERPE OTURDUĞUMUZ YEŞİLDİ
İzmir Enternasyonal Fuarı mesire yeri gibiydi. Her semtten gelen aileler, gündüzün sıcağında evlerinden getirdikleri kuru köfteler, dolmalar ve gazozlarla çoluk-çocuk çimlerin üzerinde piknik yaparlardı adeta. Akşamında da ya lunaparka, ya çay bahçelerine ya da gazinolara gidilirdi konu komşu hep birlikte.
Şarkıların renginde, keyifte ve ahenkle beklenen fuar zamanında hep birlikti İzmirli.
İzmir Enternasyonal Fuarı’nda ses sanatçılarının halkla bütünleştiği yetmişli yıllarda ve de seksenlerde İzmir Fuarına gelen her ses sanatçısı tüm ülkece tanınıyordu fuar sayesinde. Şarkı söylemeye yeni başlamış ses sanatçıları meşhur oldular İzmir Fuarı’ndaki o pozitif enerjiyle… Gazino kültürü halkla bütünleşirken çıkış İzmir Fuarıydı.  Çünkü İzmirli sanatçısını yalnız bırakmadı,  onu alkışladı, dinledi ve yüreklendirdi. 
İzmir Fuarı’ndaki golf sahamız, vardı. Fakat o günden bugüne bakımlı fuar yollarına ne olmuşsa olmuş, oldukça bakımsız kalmış o yollar. Üstelik Fuar zamanı; İzmir Fuarı Pavyonları eskisi gibi rağbet görmüyor. Çünkü sadece kendi ürünlerini tanıtımı yapan firmaların reklamlarıyla bezenmiş vaziyette. Kültür ve “bu da bizim” dediğimiz bize bizi hatırlatanları duyumsamıyoruz bile!
AGORA YOLU, İKİ ÇEŞMELİK YOLU
Agora tarihi dokusunu bozmadan; elden geçirilmesi gereken bir tarihi mekânken, canlandırılması için yaşam merkezinin tam orta yerindeyken daha bir yaşanası yapılamaz mı? Dinlenme bahçeleri çoğaltılamaz mı?
İkiçeşmelik, keşmekeş trafiğiyle yılların yorgunluğunda boğuşurken; eskiyle yeniyi bir arada barındıran bir güzergâhla şenlendirilemez mi?
Kimseler oradan geçmiyor değil ki… İnsan trafiği, araç trafiği yıllardır öyle ama bir nefes alanı da olsa o yollarda…
SİNEMA KÜLTÜRÜ
İzmir de altmışlı yıllarda ve yetmişlerde ve seksen hatta doksanların ortasına kadar olan sinema salonlarımızın yeniden ve yenilenerek her-kesimin sinemaya gitmesini sağlayan salonlarımız elden geçirilemez mi?
Konak’taki Elhamra Sineması her aileye hitap ederken o yıllarda; bu yıllar için yeniden inşa edilemez mi?  Mezarlıkbaşı'ndaki Yeni Sinema renk getirmez mi o bölgeye? Ve Büyük Sinema can vermez mi yaşayan insanına.
Şan Sineması yaşadığı dönemin ezgileriyle geri gelmez mi?
Bir de yazlık sinemalarımız vardı bizim. Özlüyor, arıyoruz o samimi yazlık sinemalarımızı.  Onun için olmaz mı yeniden yazlık sinemalarımız? Yazlık sinemalarımız bizi kucaklamaz mı? Film aralarında gazoz içen çocuklar büyükler, çiğdem çitleyen bizler bu kültürümüzü yeniden yeşertmez miyiz?
SAYIN BAŞKANIM;
Duyduk ki, Elektrik Fabrikasını İzmir Büyük Şehir Belediyesi almış. Şahsınızı kutluyorum efendim. Ne güzel… Hem de çok güzel olacak her şey ve o mekânda nice güzel filmlere imzalar atılacak, İzmir daha bir şenlenecek, sinema sanatıyla buluşacak… Biz İzmirliler, umutla; bahara ve yaza ‘merhaba’  derken baharı beklerken yaz da geldi sayın başkanım…
İZMİR DE TURİZM
Başkanım turizm konusu İzmir’i ekonomik anlamda yeni yepyeni yükselenlerelerdir. Bizi denizle  buluşturan bir liman kentidir.  İzmir için yapılacak çok iş var ve tüm bunları da zamana yayarak başaracağınızı biliyor, sadece gözden kaçırılanları hatırlatmak istiyoruz.
Bu yaşanası şehir, İzmir’imiz hepimizin.
 
 
 
 
 

YORUMLAR

  • 7 Yorum
  • Remziye Vatansever, Güzel İzmir\'li...
    4 yıl önce
    Değerli arkadaşım; Bizi, İzmirli'leri ne güzel bir yolculuğa çıkardınız. Çocukluğumuz ,değerlerimiz, ortak dertlerimizi ,mutluluklarımızı yaşadığımız İzmir'imizin güzellikleri ,Fuarımızın ,İkiçeşmeliğimizin dünü, bugünü ,yapılanlar,yapılması gerekenler için güzel önerileriniz...Sayenizde bu kuşaklara ulaşan iyisiyle, eleştirisiyle biricik İzmirimiz, İzmirlimiz...çok teşekkürler. Varlığınıza . Kaleminize sağlık..
  • Maviş Cantürk
    4 yıl önce
    Güzel şeylere değinmişsin kalemine sağlık canım
  • müge celen
    5 yıl önce
    beni eskilere götürdünüz bir izmirli olarak hislerime tercüman oldunuz teşekkürler
  • Bahri
    5 yıl önce
    İzmir’lilerin isteklerini, özlemlerini ne güzel dile getirmişsiniz. Kaleminize sağlık.
  • Şener Baba
    5 yıl önce
    Sinema kültürüne değinmeniz ve alt yapı problemleri İzmir için İzmirli için çok önemli. İlla ki Fuar alanımız.. Umarım Sayın Başkan Tunç Soyer yazınızı okur ve hatırlar bizim isteklerimizi. Fikrinize sağlık Şadıman Hanım.
  • Bahri Keçebaş
    5 yıl önce
    Ne güzel yazmışsın İzmir’lilerin isteklerini, özlemlerini. Kalemine sağlık.
  • Melek
    5 yıl önce
    Elinize aklınıza sağlık İzmir hepimizin..beni eskilere göturdunuz