"Türk turşusu için eylem planı...

"Türk turşusu için eylem planı gerekli"

"Türk turşusu için eylem planı gerekli"

08 Mayıs 2020 - 14:09

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, turşu üreticilerinin ve müstahsillerin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplaması için Meclis’e bir yazılı soru önergesi veren Bakan, İtalya’daki koronavirüs salgını nedeniyle gıda, gıda işleme ve salamura fabrikaların durma noktasına geldiğini, ünlü İtalyan turşularının dünyaya dağıtılamadığını ve buradan doğan boşluğun Türkiye’nin turşu üreticileriyle doldurulabileceğini belirtti. CHP’li Bakan, “bunu turşu üreticilerimiz ve turşu tedarikçisi müstahsillerimiz için bir fırsat olarak görmeliyiz,” dedi.

 

Bakanlığın eylem planı var mı?

CHP’li Bakan Meclis’e verdiği yazılı soru önergesinde Pakdemirli’ye, “bu boşluğu doldurmak ve Türk turşularını dünyaya ihraç etmek için bakanlığınızın bir eylem planı var mı,” diye sordu. Ayrıca CHP’li Bakan soru önergesinde Türkiye’nin 100’e yakın ülkeye ihracat yaptığını ancak bu ihracatın önemli bölümünü Türklerin yoğun olarak yaşadığı yerlere yapıldığına dikkat çekti. Önergede koronavirüs salgını nedeniyle ihracatta yüzde 30 oranında bir yükselme olduğunu ancak bakanlığın bir eylem planı olması gerektiğinin altını çizdi.

 

Müstahsillere teşvik paketi uygulanmalı

 

Koronavirüs salgını nedeniyle sadece turşu üreticilerinin değil, aynı zamanda müstahsillerin de zor durumda kalacağını belirten Bakan, “önümüz yaz, müstahsillerin pek çok masraf kalemi olacak. Bakanlığın teşvik paketi açıklayarak ihracata ön ayak olması gerektiğine inanıyoruz,” dedi.

 

Ne olmuştu?

Koronavirüs dalgasıyla birlikte İtalya’da gıda, gıda işleme ve salamura fabrikaları üretim yapmayı büyük ölçüde durdurdu. Dünyanın pek çok yerine ihracat yapan İtalyan turşu üreticilerinin bu faaliyetlerini durdurmaları pazarda büyük arz sorunları yarattı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Karşıyaka’da En Güzel Balkon Bahçe Yarışması başlıyor
Karşıyaka’da En Güzel Balkon Bahçe Yarışması başlıyor
Başkan Görkem Duman muhtarlarla buluştu
Başkan Görkem Duman muhtarlarla buluştu