İzmir gündemi Şato mu hadi canım sizde


İzmir’in göbeğinde bulunan ve eskiden restoran olarak da işletilen ve enfes manzaralı Şato Restoran İzmir Büyük Şehir Belediyesinin mülkiyetinde dört dönüm arazi üzerine kurulmuş bir konut. Gelgelim bu bina yıllardır bakımsız haliyle ‘metruk binaya’ dönmek üzere.  İzmir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in özel konut olarak bina üzerinde tadilat yaptırmasıyla başlayan tadilat tartışma yarattı İzmir’de.
ŞATONUN ANLAMI NE?
Şato, Orta Çağ Avrupa’sında bir bölgenin derebeyinin oturduğu büyük ve korunaklı binalara verilen isim. Şato sözcüğü Türkçeye Fransızcadan (château) geçmiştir. ... Bunun sonucunda Avrupa'da şehirlerin savunma yapıları (kale, hisar) yöneticiyle özdeşleşmiş ve ikamet ağırlıklı olmuşlardır.
“Şato” denince akla ilk gelen kocaman ev olduğu gibi korumalı girilmez ve tarihi bina imgesi düşer bellek defterimize.
İyi de bu binanın tarihi yüz yılı geçkin değil ki…
Tasarrufu İzmir Büyük Şehir Belediyesi’nde olan bu yapı şimdi İzmir Büyük Şehir Başkanı Tunç Soyer ve ailesine konut olacak mı sorusuyla karşınızda sayın seyirciler.
Durumdan fayda çıkarmaya çalışan bir bardak suda fırtına çıkarmaya çalışanları gördükçe içimiz sıkılıyor. Ülkemizin ilimizin başka gündemi yok mu kardeşim?
NEYMİŞ EFENDİM!
Birileri izin vermez birileri bu vaziyetti içine sindiremezmiş. Başkan Soyer’in eşi Neptün Soyer, ev olarak oturacağı ve ev olarak tanzim ettiği adı Şato olan bu eşsiz manzaralı yerle ilgili yapılan eleştirilere cevap vermiş.
Ve sen misin eleştiren?
Sosyal paylaşım sitelerinden veryansın söylemlerle özel olana karışılıyor mu karışıyor…
Aman efendim…  Lütfen ve lütfen biz kadın insanlara karşı bir durun ve şiddetin dili de olduğunu unutmayın. Bu konuyu hatmetmiş biri olarak ta lütfen sosyal paylaşım sitelerinden seçilmiş bir belediye başkanının eşi olan bir kadın insanı değil seçilmiş belediye başkanına  “olur ya da olmazlarınızı” söyleyiniz çünkü muhatabınız İzmir Büyük Şehir Belediye Başkanıdır.  Kaldı ki bir kadın insana ders vermeye, oturacağı adresi göstermeye kalkmak şık değildir.
ESKİ ANILARIM CANLANDI
İzmir’in Varyantını her çıkışta yüreğimi cız ettiren yolları ve manzarası ile âşıkların yemek yediği ‘debi derya’ manzara ve ilk aşklar ve de Şato Restoran.   Kendi Şato olmayan o restoranda uğramayan var mıdır bilmem ama uğramaktan mağda o mecrada anısı olanlar da vardır kanımca.   Ailecek yemek yediğiniz yer ve ilk buluşma adresinizdeki o ilk anılar varsa o yerde; özeldir orası; orayı görmüş bilmiş biri olarak size.
BU TARTIŞMALAR UZAYIP GİTMESİN ARTIK
 
Belediye Başkanlarına da lojman verilir ve bu konuda kendilerinin tasarrufundadır. Onun için bu konu daha fazla uzamadan çiçeği burnundaki başkanımızın icraatlarına yoğunlaşması için biraz sabır ve bekleyiş gerekiyor.
Üstüne üstlük; İzmir Büyük Şehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ilk icraatlarına başladı bile. Avrupa ile kardeş ilişkiler ve en önemlisi de yol parası derdimize ufakta olsa bir katkı. Akşam ve sabah saatlerinde yapılan yarı yarıya indirim biraz olsa da nefes aldırıyor sabah erken saatlerde ve akşam yaklaşırken yolda olanlara.
Daha çok şey yapılacak da o da zamanla…  Başkanın seçim vaatlerini biliyoruz ve sabırla bekliyoruz isteğimizce bir İzmir’i istiyoruz…  İlla ki, söz vermek borçlanmaktır onu da başkanımız biliyor ve Belediye Başkanımızın sözünü tutacağından da zerre şüphemiz yok.
Onun içinde söz dalaşına gerek yok.  
Eskiler ne derdi; “Sabırla koruk helva olur”.
Sabredip göreceğiz. Gerisi lafügüzaf…